Sömn

Vi behöver sova för att vi ska må bra. Under sömnen slappnar kroppen av och hjärnan får tid att bearbeta dagens händelser.

Om vi sovit gott är vi utvilade, glada och pigga. Då är det lättare att koncentrera sig och lära sig nytt. Om du sover bra förbättras också din motståndskraft. Det lönar sig alltså att sova.

Sömnbehovet varierar mellan olika personer och åldrar. Unga behöver 8-9 timmar sömn i dygnet, medan vuxna klarar sig ofta med 7–8 timmar i dygnet.

Kroppen klarar sig med relativt lite sömn under en tid, men efter ett tag behöver kroppen ta igen den förlorade sömnen. Sömnbristen tar vi igen under den djupa sömnen i början av natten, inte genom att sova längre.

Vi sover ofta dåligt om vi är stressade eller mår dåligt.

Om du har sömnproblem hjälper det ofta att tala med någon du litar på. Om sömnproblemen pågår en längre tid (över 2 veckor) är det dags att söka professionell hjälp t.ex. hos skol- eller studenthälsovården.

Hur kan man förbättra sin sömn?

Kroppen mår bäst av att vila under natten och att vara aktiv när det är ljust. Försök vakna och lägga dig samma tid varje dag. På helgen kan du eventuellt sova lite längre, men inte mycket.

Om du känner dig trött kan du ta en tupplur på dagen, men gärna inte längre än 20 minuter eller för nära läggdags eftersom det då kan påverka nattsömnen.

Om du har svårt att somna eller vakna kan det bero på att du lägger dig vid fel tidpunkt. Försök följa din inre klocka och lägg dig när du känner dig trött på kvällen.

Det är också viktigt att varva ner i tid innan läggdags. Skapa därför en lugn stämning på kvällen. Stäng av TV:n och lägg undan telefonen i god tid och släck lampor. Se till att ha en lugn, sval och fräsch miljö runt dig när du ska sova.

Genom att lägga dig i tid försäkrar du dig om att du får tillräckligt av den viktiga djupa sömnen som börjar före midnatt.

PRAKTISKA TIPS:

  • Försök få så mycket morgonljus och dagsljus som möjligt, speciellt på vintern. Det kan du göra genom att t.ex. gå ut under lunchpausen/-rasten.
  • Ät gärna ett litet kvällsmål före läggdags. Det krävs nämligen energi för att somna.
  • Försök lägga undan telefonen i god tid före läggdags.
  • Ha ett häfte och en penna vid din säng, kan hjälpa att skriva ner sådant du grubblar på när du inte får sömn.

Källor:

  • Terve uni (2007) Markku Partinen & Maarit Huovinen
  • Lisää unta (2014) Timo Partonen