Snabba recept

Här kommer vi att samla in snabba recept för bl.a. lunch och middagar. Tanken är att tillredningstiden för recepten är ca 5-10 min.

Har du tips på recept som du gärna delar med dig? Kontakta oss så delar vi ditt recept. 

PASTASALLAD (2 portioner)

  • 250 g pasta
  • 100 g ost
  • 100 g skinka
  • 1 rödlök
  • 1 paprika

Koka pastan enligt koktiden påpåsen och undertiden tar du fram de övriga ingredienserna. Skär osten, skinkan och paprikan i tärningar. Dela rödlöken och finhacka den. När pastan kokat klart sköljer du den med kallt vatten så att den svalnar. Blanda alla ingredienser i en stor skål. 

Om du vill kan du blanda i pesto eller din favoritdressing.


FYLLDA TUNNBRÖD

  • 4 små tunnbröd (rieska)
  • 6 skivor medwurst
  • naturell färskost
  • gurkskivor

Bred färskost på alla 4 tunnbröd och sätt 3 skivor medwurst på två av tunnbröden. Utanpå medwursten lägger du gurkskivor enligt egen smak. Placera ett tunnbröd som lock på gurkskivorna. Ifall du har större tunbröd kan du istället rulla ett bröd.


GREKISK SALLAD

  • 1 påse issallat
  • 2 tomater
  • en bit gurka
  • ½ rödlök
  • 100 g feta
  • oliver, olivolja, oregano

Riv salladen i en skål. Skär tomaterna och gurkan i tärningar. Skär rödlöken i smala strimlor. Sätt tomaterna, gurkan och rödlöken i salladen och blanda om. Tillsätt fetabitar och oliver enligt smak. Häll på lite olivolja och krydda med färsk eller torkad oregano.


PESTO-KYCKLINGBRÖD

  • ett rågbröd
  • 1 kycklingfilé
  • några ostskivor
  • pesto
  • rucola
  • salt & peppar

Börja med att steka en kycklingfilé i lite olja. När filén blivit gyllenebrun kan du krydda båda sidorna med lite salt och peppar. Bred ett ordentligt lager av peston på båda rågbrödsskivorna. Sätt kycklingfilén på ena skivan och sätt några ostskivor utanpå filén. Sedan sätter du lite rucola på osten och till sist utanpå rucolan den andra rågbrödskivan. 


KYCKLINGWOK MED RISNUDLAR (2 portioner)

  • ​2 kycklingfiléer
  • ½ påse frysta wokgrönsaker
  • 2 plattor risnudlar
  • salt & peppar
  • sweet chilisås eller sojasås enligt smak

Stek kycklingfilérna i lite olja tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Krydda dem med lite salt och peppar. Skär upp filéerna i mindre bitar på ett skärbräde och låt dem vänta där medan du steker wokgrönsakerna.

Stek ungefär en halv påse wokgrönsaker tills de är färdiga. Under tiden som du steker grönsakerna kokar du 1 liter hett vatten i en kastrull eller med en vattenkokare. Sätt 2 plattor av risnudlar i en bunke och häll hett vatten över dem tills de är helt täckta i vatten. Låt dem ligga där i 3 minuter och häll sedan bort vattnet.

Blanda de kokta nudlarna och kycklingbitarna med wokgrönsakerna i stekpannan. Krydda woken med sweet chilisås eller sojasås enligt eget tycke. 


OMELETT

  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4-6 skivor skinka
  • ½ paprika
  • 3 ägg
  • Dijonsenap eller annan senap
  • oregano
  • salt

Finhacka löken och vitlöken. Skär skinkan och paprikan i små bitar. Ta 3 ägg och vispa ihop dem i en skål. Tillsätt oregano och salt enligt smak. 

Bryn löken, vitlöken, skinkan och paprikan i lite olja i stekpannan. När löken blir gyllenbrun blandar du ner en klick Dijonsenap. Häll sedan äggblandningen i stekpannan och vänd på omeletten när den inte är rinnig längre.