Varför undviker jag att gå och lägga mig?

Frågor med svarKategori: SömnVarför undviker jag att gå och lägga mig?
Anonym asked 2 år ago

Jag är en tjej på 16 år. Jag har alltid gillat att sitta uppe sent på kvällarna och läsa i böcker o.s.v men på senaste tiden har det blivit annorlunda…
Jag sover bara 6 timmar på vardagar. Det tar evigheter att komma till ro och jag blir varm och måste fläkta med täcket hela tiden. Så i skolan känner jag mig konstig i kroppen. Stel och blir över energisk.. Sen när jag kommer hem efter skolan är jag helt slut och orkar inte göra någonting.. Snart ska jag börja gymnasiet och jag vill verkligen jobba upp mina betyg men det är så svårt att koncentrera sig i skolan när jag har så mycket ”energi” i kroppen. Vad ska jag göra?
Och varför känner jag alltid mig så energisk trots att att jag är jätte trött?

1 Answers
Miivi Selin-Patel Personal answered 2 år ago

Hejsan,
Jag förstår att du känner oro över din sömn och hälsa just nu. Det du upplever är en slags stressreaktion på för lite sömn en längre tid. Kroppen reagerar nämligen på sömnbrist med stressreaktioner. I praktiken betyder det att pulsen stiger, andningen blir ytlig, stresshormoner utsöndras och kroppen går på över varv. Ett sätt att få utlopp för denna stress är att motionera tillräckligt intensivt så att du blir ordentligt varm i kroppen. Promenader utomhus kunde också hjälpa dig mycket.
 
För att få din dygnsrytm tillbaka behöver du hitta en regelbunden tid då du lägger dig. Just nu sover du 6 timmar per natt och det är på tok för lite för dig. Rekommendationerna för personer i din ålder ligger på 9 timmar per natt. Du behöver det för att kunna utvecklas optimalt, lära dig nya saker och må allmännt bra. Du behöver det också för att finna lugnet i kroppen igen.
 
Lycka till,
Mikaela Wiik, sakkunnig inom fysisk aktivitet och återhämtning
Frågan och svaret har tagits från Folkhälsans hemsida med tidigare besvarade frågor.