Varför fryser jag då jag somnar och svettas när jag sover?

Frågor med svarKategori: SömnVarför fryser jag då jag somnar och svettas när jag sover?
Anonym asked 2 år ago

Hej,
Jag är 19 år och har under det här året börjat få mer och mer problem med min sömn och jag tror att detta kan vara orsaken till varför jag är så trött om dagarna.
Varje kväll när jag går och lägger mig så fryser jag jätte mycket och vaknar flera gånger av att sängen är dyblöt och hela jag rinner av svett på hela kroppen även ansikte och i hårbotten. Nu svettas jag mer och mer på nätterna och ju mer jag svettas desto mer frusen blir jag. Lakanen fastnar på min kropp av all svett och går sönder mer och mer. Vad kan det bero på?
Min mamma tror att det är för att jag rör mig för lite men jag tror att det är någonting annat för jag har svettats i snart ett år varje natt och det är först de senaste månaderna som jag har slutat gå ut och rört mig på grund av personliga orsaker.
Jag går på medicinsk behandling för min ångest och min Add. Kan möjligen medicinerna vara delaktig i mina extrema svettningar? Jag vet snart inte hur mycket längre jag orkar svettas så pass mycket och skulle bli hemskt glad om jag kunde få några tips om hur jag kan lindra detta.
Tack på förhand.

1 Answers
Miivi Selin-Patel Personal answered 2 år ago

Hej!
 
Jag förstår att detta känns jobbigt för dig och att du gärna skulle vilja ha slut på det. Orsaker till detta kan vara många och borde säkert utredas hos en läkare / specialist.
 
Att du fryser på kvällen hänger ihop med en naturlig temperatursänkning som måste ske för att vi ska somna. Ämnesomsättningen varavas ner och vi kan uppleva att vi börjar frysa. Viktigt skulle ändå vara att ha varmt om fötterna och att du har ett varmt täcke att lägga dig under. Det att du svettas på natten kan bero på många olika saker som t.ex. hormonväxlingar, medicinska biverkningar eller mardrömmar. Svettningarna hänger nog inte ihop med det att du rör på dig för lite på dagarna. Sömnkvaliteten kan däremot bero på det.
 
Om svettningarna fortsätter på detta kraftiga sätt rekommenderar jag att detta utreds för att utesluta bakomliggande sjukdomar.
 
Med vänlig hälsning
 
Mikaela Wiik, sakkunnig inom fysisk aktivitet och återhämtning
Frågan och svaret har tagits från Folkhälsans hemsida med tidigare besvarade frågor.