När tränar man för mycket?

Frågor med svarKategori: Fysisk AktivitetNär tränar man för mycket?
Anna asked 2 år ago

Hur mycket är FÖR mycket träning? Finns det någon gräns på hur mycket/hur ofta man bör träna? Vad har ni som sysslar med hälsofrågor (kost och idrott) där på F.hälsan studerat? Finns det alls någon svensk utbildning i Finland?
H.Anna

1 Answers
Miivi Selin-Patel Personal answered 2 år ago

Hej 
 
Med all träning finns det en risk att man kan bli övertränad. När man tränar bryts kroppens vävnader, tex muskler och skelett, ner. Bland de första symptomen är en ihållande träningsvärk. Kroppen behöver vila för att återhämta sig. De viktigaste återhämtningsfaktorerna är vila, sömn, avslappning och näring. 
 
Det gäller att i all träning lyssna på sin kropp. Människans kropp är gjord för att vara aktiv, men detta måste relateras till varje människans utgångsstatus, dvs vad personens träningsbakgrund och hälsotillstånd är. Det är långt detta som skapar gränserna för träning. Om kroppen säger ifrån genom exempelvis träningsvärk, är detta en första signal som tyder på att man tränat för mycket eller eventuellt för ensidigt.
 
Beträffande utbildning hos dem som svarar, kan du klicka på balken Våra sakkunniga. Där hittar du de flesta sakkunnigas utbildningsgrad. 
 
Per Lindroos, Avdelningschef på Livsstilsenheten 
Frågan och svaret har tagits från Folkhälsans hemsida med tidigare besvarade frågor.