När blir kroppen för stressad

Frågor med svarKategori: StressNär blir kroppen för stressad
Anonym asked 2 år ago

Hej, jag tränar 4-6 gånger i veckan. Ofta intensiv träning, det kan vara Bodypump, boxning, hård cirkelträning och jogg. Jag är 23 år, väger omkring 62 och är nästan 174cm lång. Tränar jag för hårt? Mitt BMI är ju inte får lågt, om man kollar på tabeller och jag tycker att jag äter bra. Min mens är extremt oregelbunden men det beror delvis på att jag fick hypotyreos för ca tre år sen. Tycker ändå att det känns som att den borde blivit mer regelbunden än vad den är. Förra året hade jag mens kanske fem eller sex gånger, varav 2 framkallades av hormonkur.

1 Answers
Miivi Selin-Patel Personal answered 2 år ago

Hej!
 
Att mensen uteblir kan bero på många olika saker. En orsak är för intensiv träning. Det låter som om du tränar intensivt nästan varje dag i veckan. Det är inte farligt att motionera och träna varje dag, MEN intensiteten skulle få variera. Jag rekommenderar att du skulle ha dagar då du rör på dig i återhämtningssyfte och ha dagar då du satsar på att träna intensivare. Vardagsmotion rekommederar jag också – alltså att du tar dig till platser genom promenader och med cykel.
 
Kom också ihåg att lyssna till din kropp. när du känner dig trött ska du inte välja den intensivaste träningen utan välja något lugnare. Det är kroppens signal om att ta det lugnare. Sen är det också viktigt att du sover och äter tillräckligt när du tränar så pass mycket. Regelbundna vanor gör gott för din inre kolcka och därmed din hälsa.  Stressa inte heller med träningen utan gör sånt som du trivs med och som känns bra.
 
Detta kunde eventuellt hjälpa dig till en mer regelbunden menscykel. 
 
Lycka till,
Med vänlig hälsning
Mikaela Wiik, sakkunnig inom fysisk aktivitet och återhämtning
 
Frågan och svaret har tagits från Folkhälsans hemsida med tidigare besvarade frågor.