Hur står jag emot alla godsaker?

Frågor med svarKategori: KostHur står jag emot alla godsaker?
Anonym asked 2 år ago

Hej! 
Jag är en 16 åring tjej som är ungefär 160 cm lång och väger runt 70 kg. Jag vet då att jag väger för mycket och jag försöker att gå ned. Jag tränar Plates/kondition/ smidighet sex dagar i veckan, och jag försöker att gå ut och pw (Power walk) kanske två gånger i veckan. Min familj är då inte direkt på en hälsosamma sidan. Jag försöker att skära ned på godsakerna men eftersom min omgivning inte äter nyttigt tycker jag det är svårt att göra det. Jag har sagt att jag vill äta nyttigare men de tar inte bort godsakerna och så har vi alltid hemma typ kakor osv. Jag undrar då hur jag kunde stå i mot godsakerna och även om jag kunde gå ned fortfarande. 

1 Answers
Miivi Selin-Patel Personal answered 2 år ago

Hej,
 
Vad fint att du rör på dig regelbundet, det har många fördelar för hälsan och hjälper dig att nå din trivselvikt. Det är svårt att motstå frestelser, och jag tycker det var klokt av dig att tala med din familj om ni kunde begränsa sällanmaten till exempel till veckosluten. Kanske kan du ta upp detta med dem igen?
 
Ett enkelt och bra sätt att motstå frestelserna är att äta frukost, lunch och middag. Utöver det kan du äta något mellanmål om du lyckas hålla mellanmålen små, till exempel en frukt/grönsak, lite nötter eller naturell yoghurt med bär. Speciellt nu när det är varmt ute är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten, ibland kan törst förväxlas med hunger. Enorma mängder lönar det sig ändå inte att dricka.
 
Jag har skrivit tidigare om vilka matvanor som är bra för att hålla en hälsosam vikt och en god hälsa, läs gärna andra svar för tips och idéer.
 
Hälsningar
 
Linda Hongisto, kostrådgivare
Frågan och svaret har tagits från Folkhälsans hemsida med tidigare besvarade frågor.