hur-paverkas-stress-av-traning

Frågor med svarKategori: Stresshur-paverkas-stress-av-traning
Anonym asked 2 år ago

Hej! Jag undrar hur fysisk aktivitet påverkar stress? Jag vet att det är bra att röra på sig när man känner sig stressad och jag känner själv att jag blir mindre stressad när jag tränar. Då undrar jag, hur påverkas stress av träning?

1 Answers
Miivi Selin-Patel Personal answered 2 år ago

Hej!
 
Motion och fysisk träning är till nytta bl a därför att vi därigenom
”förbränner” den energiuppladdning, som stressreaktionerna åstadkommit. Kroppen är ”konstruerad” för allsidig fysisk aktivitet, och för att reagera med fysisk aktivitet vid olika påfrestningar från miljön. 
 
Dagens liv är ofta stillasittande eller medför bara ensidiga rörelser. Många får därmed inte en chans att använda kroppen på det sätt den mår bra av. Då kan det vara klokt att lägga in ett par tre raska långpromenader i veckan, gärna i skog och mark. Eller cykla till skolan/arbetet i stället för att ta bilen eller bussen. Att dansa eller simma. Att spela tennis eller golf, eller att jogga. Allt efter tillfälle och intresse.

Och gärna tillsammans med andra människor. Så tillfredsställer man samtidigt ett annat viktigt behov, nämligen mänsklig kontakt. 
Motion innebär en tillfällig anspänning. Dess ena syfte är att hindra organismen från att rosta ned och att förbättra dess kondition och motståndskraft. Dess andra syfte är att kanalisera den fysiska och psykiska energiuppladdning som framkallas av vardagslivets stresssituationer.
 
Lycka till!
 
Mikaela Wiik, sakkunnig inom fysisk aktivitet och återhämtning

Frågan och svaret har tagits från Folkhälsans hemsida med tidigare besvarade frågor.