Petra Henriksson: Om familj och vänner… de mest värdefulla relationerna ever!

Jag blev utmanad att skriva ett blogginlägg inom temat familj och vänner. Den utmaningen tog jag gärna! Det är så intressant med relationer. Hur de ändras över tid eller dels blir varaktiga. Och en del relationer kan så plötsligt ta slut, utan förvarning. Då behöver man vänner och familj, kanske allra mest!

Detta läsår är speciellt på många sätt. Det är för vår familj speciellt bl.a. eftersom våra barn nu går sista året på sin skola. Vi har upplevt såväl glädje, ångest, stress och ilska. System som inte fungerar, stresshantering och glädje över att få saker och ting gjorda, kompisförhållanden som strular...det är mycket som händer i tonåren och ibland har man svårt att hänga med, då kan man bara finnas där. Och som tur har det visat sig att det räcker.

En vuxen att bolla tankar med, spela spel eller att fundera på relationer, på meningen med att pressa sig lite grann före prov, att känna efter lättnaden och att kunna låta sig bara vara.

Från föräldraskapets sida sätt handlar det om att förtroende, en ömsesidig respekt. Ett steg mot ett mer oberoende från de vuxna ligger i ungdomstiden, men att upprätthålla kontakten till vuxenvärlden vinner båda generationerna på. Balansgången är ibland svår och utmanande. Från båda perspektiv. Ett sätt som säkert underlättar är att man som vuxen finns där, att man tar sig tillräckligt tid för prat.

Genom relationerna lär vi oss så otroligt mycket. Det är då vi utvecklas, prövar våra färdigheter och får nya tankar och idéer att ompröva och bearbeta. Att träffa vänner, att umgås med personer som får dig att känna glädje har en direkt koppling till vårt välmående. Vi får stressen att minska.

Summa summarum, blogginlägget fick inte bli en novell nej, så tänker jag ofta på vad som varit bra i min ungdom och vad jag skulle önska mina barn och deras vänner att de skulle få uppleva. Onekligen är det samvaron och gemenskapen i vått och torrt. Detta har jag överfört till mina barn bl.a. genom att vi vänner från sena 80-talet ännu finns där för varandra, numera i familjeuppsättningar i sol och regn! Det är en del av det sociala kapitalet.

Sköt om dig och ha det bäst, hälsningar Petra

Petra Henriksson, skolkurator, Pargas stadLeave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *