Oscar: Vårens alla färger

I skrivande stund knackar våren på vår dörr. Vi börjar känna hur solen värmer vårt ansikte då vi går ut, även om det ännu är kallt. Vi ser snön smälta och hör fåglarna kvittra. Våren är en tid då nytt föds till liv och gammal och grått försvinner under nya gröna löv och grässtrån.

För många av oss är detta en tid då också vi kliver ut ur vårt mentala ide och känner hur vårkänslorna fyller våra hjärtan. Men inte för oss alla. För en del av oss är våren tiden då hundbajs fastnar under skorna och naturen mest luktar illa. Vi sover dåligt för att det är för ljust och alla förväntar sig att vi skall vara glada över denna härliga nya tid.

Det jag vill poängtera är att vi alla är olika och vi kan inte alltid passa in i varandras ramar och normer. Vi kan vara väldigt lika på många sätt men uppleva saker på väldigt olika sätt ändå. Då en person klär av sig ångestkappan då sommarlovet börjar, så känner en annan att på sommarlovet har man tid att behandla sina känslor och tankar. Och därför sätter på sig sin ångestkappa.

Vi har alla rätt till det vi känner, då vi känner och om vi känner. En kris kommer sällan passande. Men då den kommer, så finns det hjälp att få och det finns människor med vilka du kan dela det du går igenom. Kanske en familjemedlem, kanske en vän, kanske en familjebekant eller skolkuratorn, skolpsykologen eller vi på Krisjouren för unga. Det viktigaste är att du inte är ensam. Det finns hjälp att få. För ibland räcker inte våra egna krafter till för att ta sig igenom en kris på egen hand.

Det viktigaste som medmänniskor är att vi lyssnar och ser andra människor i vår vardag. Vågar fråga hur just ni kan stöda er vän. Vågar diskutera saker som är obekväma men också våga visa att det är ok att söka utomstående hjälp om det är det som behövs. Vi kan inte som vänner alltid hjälpa våra vänner, ibland för att vi har egna kriser på gång eller för att problemen vi ställs inför är för stora. Våga vara ärlig med detta.

Våga njuta av våren och våga hata våren om det känns så. Men framför allt, våga be om hjälp. Hellre tidigare än senare.

Oscar, krisarbetare

Krisjouren för unga
Helsingforsmission rf.
Albertsgatan 33
00180 Helsingfors

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *