Mikaela Wiik: Avslappning = lugn och ro på djupet?

Min kollega bloggade nyligen om återhämtning och nämnde olika sätt att återhämta sig. Ett sätt hon nämnde var avslappning, som ibland kan kännas svårt att göra. Ändå är avslappning effektivt för den som det fungerar för. En orsak till att det kan kännas svårt är att informationsmängden vi blir bombarderade av idag triggar oss till att multitaska och har gjort oss otåliga faktiskt. Det kan vara mycket irriterande att försöka slappna av till ett ljudspår om hjärnan är van vid att tankarna ska hoppa från det ena till det andra konstant.

Ändå är det just genom avslappning som vi kan bli bättre på att koncentrera oss och fokusera på en sak i taget. Det är också en stor fördel om du t.ex. vill lära dig något nytt i skolan eller inför ett prov. Slappnar du av regelbundet påverkar det också energinivån så att du blir piggare, men ändå lugnare under dagen. Det gör att du bättre orkar lyssna på någon som pratar. På kvällen går det också snabbare att somna. Humöret brukar också bli bättre och du börjar må bättre på många sätt.

Avslappning är som att träna på gym, ju oftare du övar desto bättre blir du på det och avslappningen sker allt fortare. Om du någon gång gjort en avslappningsövning och upplevde att det var svårt, så kanske det är skönt att veta att det finns många olika sätt att slappna av.

Du kan slappna av genom om lugn musik, lugn andning, att vara i naturen, beröring eller lätt massage. Ofta handlar det ändå om olika sorters övningar, som någon läst in på ett ljudspår eller skrivit ner. Avslappning genom att föreställa sig inre bilder kan vara effektivt för den som är visuell. För den otåliga kan spänn-slappna av metoden vara bra. Metoden går ut på att du spänner olika muskler i kroppen en liten stund och slappnar sedan av. Kontrasten gör att muskeln lättare kan slappna av och du lär dig känna skillnaden på en spänd och avslappnad muskel. Att slappna av med hjälp av andning är speciellt bra om du är upp i varv eller om du känner dig stressad. Djup andning och speciellt lång utandning reglerar nämligen stressnivån i kroppen så att den effektivt sjunker. En annan metod är att systematiskt känna efter hur det känns i olika delar av kroppen. Det kallas kroppsscanning och är en vanlig metod. Det finns många fler metoder också, men de här är kanske de allra vanligaste. Det lönar sig att testa sig fram för att hitta det som passar dig.

Kanske kan du smyga in en kort avslappning då du åker buss, väntar på något, då du vaknat (sitt upp då, för annars somnar du säkert om ;)), eller innan du ska lägga dig. Regelbunden avslappningsträning kan ändra strukturen i din hjärna så att du hanterar stress bättre, är oftare glad och blir lite klokare faktiskt.

Här på slutet vill jag dela med mig av en kort övning som jag tycker om att göra då jag behöver varva ner:

Lägg dig bekvämt. Om du har möjlighet kan du lägga en filt över dig, så att du är varm hela tiden. Känn hur kroppen vilar avslappnat mot underlaget. Låt armarna vila på golvet en bit från din kropp. Lägg hela din uppmärksamhet på din naturliga andning utan att förändra den. Följ din naturliga andning en stund. Fokusera på andningsrörelsen i magen och i bröstkorgen. Fyll magen med luft och sedan bröstkorgen. Håll kvar en liten stund och andas sedan långsamt ut. Upprepa fem gånger i den egen takt. När du är klar kan du följa din naturliga andning en stund. Rör på dig lite och sträck på dig.

Mikaela "Mippe" Wiik, sakkunnig i fysisk aktivitet och hälsa på Folkhälsan

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *