Karin Kastén: Njut av sommaren för nu är det sommarlov!

Foto: Antti Kastén

Juni, långa ljusa dagar, sommarlov – ja, det är helt enkelt ledigt från skolan. Men känns det som att man är ledig då det är sommarlov?

Under gymnasietiden sommarjobbade jag i princip hela sommarlovet. Någon sommar hade jag ledigt veckan innan skolan började i augusti. Sommaren kan vara en väldigt hektisk tid eftersom det händer en massa roliga saker under en kort tid. Man sommarjobbar, reser, kanske hjälper föräldrarna med små hushållsprojekt, deltar i läger eller så ska man på en släktings bröllop.

Samtidigt följer man med kompisarnas sommarlov på sociala medier. Någon är i Kroatien, en annan på stugan i Åbolands skärgård, en tredje på Ruisrock... Sakta, sakta kryper den där känslan fram att man går miste om allting roligt som händer och att alla andra kompisar verkar ha ett mycket roligare sommarlov än man själv.

Allas sommarlov ser olika ut och det viktigaste är att man försöker göra det bästa och njuta av varje stund. Om man sommarjobbar får man värdefull arbetserfarenhet och extra klirr i kassan. Den som reser får uppleva nya kulturer medan man på släktingens bröllop får träffa kusinerna och njuta av god mat.

Hur kan man njuta av sommarlovet trots att man känner att alla andra gör häftigare saker under sommaren?

Försök att inte oroa dig över vädret. Du kan inte påverka om det regnar eller är mulet och kallt. Om det är sämre väder kan det vara kul att göra något inomhus som t.ex. kolla på film med kompisarna.

Planera inte för mycket. Ifall du har för mycket inplanerat program hinner du inte ta det lugnt och bara vara.

Gör det som känns bäst för dig själv. Det kan betyda att du är ensam på stugan, tillbringar tid med kompisar eller familjen, reser, går på festivaler eller hälsar på mor- och farföräldrar.

Våga ta en paus från telefonen, paddan eller datorn och gå ut för att njuta av sommaren.

Gör spontana saker för då har du inte förväntningar på det som du gör. Oftast känns spontana aktiviteter roligare för det innebär att du behöver stiga ut ur din bekvämlighetszon.

Den här sommaren tänker jag sträva till att göra mer spontana saker så det blir spännande att se vad man hittar på.

Njut av sommaren och gå barfota i det sköna mjuka gräset eller på en varm klippa i skärgården!

Karin Kastén, projektledare, De e lugnt – stresshantering för unga, Folkhälsan

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *